Sałatka z salami i fasolą

Sałatka z salami i fasolą

Na sałatkę potrzebujemy 100 g fasoli o nazwie „czarne oczko” ( to drobna fasolka, którą można wykorzystać nie tylko do sałatek, ale także do zup), 200 g fasoli „Jaś”, 200 g salami, najlepiej o ostrym smaku, 1 czerwonej cebuli, 3 pomidorów, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, pół pęczka natki pietruszki, soli, pieprzu. Fasolę płuczemy, obie namaczamy na noc w oddzielnych naczyniach. Rankiem odlewamy z nich wodę, wlewamy świeżą i każdą osobno gotujemy. Miękką odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie myjemy pomidory, kroimy je w kostkę. Obraną cebulę kroimy na pół, a następnie w plastry. Salami kroimy w nie za dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone salami i smażymy aż się zrumieni. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia. Do salaterki wkładamy wszystkie przygotowane składniki. Siekamy natkę i czosnek, dodajemy do pozostałych składników. Do sałatki dodajemy sól, pieprz, polewamy pozostałym olejem i octem balsamicznym. Z podanych składników otrzymamy 6 porcji sałatki.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>