Sałatka z salami i fasolą

Sałatka z salami i fasolą

Na sałatkę potrzebujemy 100 g fasoli o nazwie „czarne oczko” ( to drobna fasolka, którą można wykorzystać nie tylko do sałatek, ale także do zup), 200 g fasoli „Jaś”, 200 g salami, najlepiej o ostrym smaku, 1 czerwonej cebuli, 3 pomidorów, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, pół pęczka natki pietruszki, soli, pieprzu. Fasolę płuczemy, obie namaczamy na noc w oddzielnych naczyniach. Rankiem odlewamy z nich wodę, wlewamy świeżą i każdą osobno gotujemy. Miękką odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie myjemy pomidory, kroimy je w kostkę. Obraną cebulę kroimy na pół, a następnie w plastry. Salami kroimy w nie za dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone salami i smażymy aż się zrumieni. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia. Do salaterki wkładamy wszystkie przygotowane składniki. Siekamy natkę i czosnek, dodajemy do pozostałych składników. Do sałatki dodajemy sól, pieprz, polewamy pozostałym olejem i octem balsamicznym. Z podanych składników otrzymamy 6 porcji sałatki.

Tagi wpisu: , .

Szaszłyki z piersi kurczaka i egzotycznych owoców

Szaszłyki z piersi kurczaka i egzotycznych owoców

Do przygotowania szaszłyków potrzebujemy kilogram piersi z kurczaka, po 1 sztuce banana, mango i kiwi, 2 plastry ananasa z puszki (można użyć także świeżego), po 2 łyżki soku z cytryny i oleju, łyżki miodu, mielonego pieprzu i papryki, soli, kilku kropli sosu tabasco. Płuczemy piersi, osuszamy, usuwamy błonki i wzdłuż włókien kroimy na paski szerokie na 3 cm. Posypujemy je solą, pieprzem i mieloną papryką. W miseczce mieszamy miód, sok z cytryny, olej i sos tabasco. Powstałym sosem zalewamy pokrojone piersi, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2, 3 godziny. Obieramy owoce. Banana kroimy w grube kawałki, kiwi po przekrojeniu na pół kroimy na ćwiartki, mango kroimy w spore kostki. Osączamy ananasa (jeśli używamy ananasa z puszki) i kroimy w drobną kostkę. Na patyczki do szaszłyków nakładamy paski piersi, po obu stronach patyczka nakładamy na przemian przygotowane owoce. Szaszłyki pieczemy 10 minut obracając podczas pieczenia. Upieczone szaszłyki podajemy z białym pieczywem i ostrym sosem.

Tagi wpisu: , .

Szaszłyki z białej kiełbaski

Szaszłyki z białej kiełbaski

Szaszłyki przygotujemy z 8 sztuk białych kiełbasek, 1 cukinii, 1/2 bakłażana, 1/2 strąka czerwonej papryki i 1/2 żółtej, 2 czerwonych cebul. Dodatkowo będzie nam potrzebna oliwa, sól, ewentualnie suszone oregano. Kiełbaski dzielimy na 4 części. Umytego bakłażana kroimy w grube półplastry. Myjemy cukinię i papryki. Papryki kroimy na grube paski, cukinię w grube plastry. Obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, skrapiamy oliwą i ewentualnie posypujemy oregano. Drewniane patyki do szaszłyków moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie. Na przygotowane patyczki nadziewamy pokrojoną kiełbaskę, paprykę, cukinię, bakłażana i cebulę. Oczywiście kolejność może być inna. Gotowe szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu. Szaszłyki pieczemy z jednej strony 5 minut, następnie obracamy i pieczemy kolejne 5 minut. Gotowe doprawiamy solą. Szaszłyków nie musimy piec na grillu, możemy je upiec w piekarniku ( w temperaturze 180 stopni czas pieczenia trwa 10 minut)) lub usmażyć na grillowej patelni.

Tagi wpisu: , .

Sałatka z kaszą kuskus

Sałatka z kaszą kuskus

Przygotujmy 1/2 strąka żółtej lub czerwonej papryki, 200 g kaszy kuskus, 1 ogórek szklarniowy, 4 sztuki pomidorków koktajlowych, pęczek dymki, 2 lub 3 ząbki czosnku, 2 gałązki mięty, po 2 łyżki soku z cytryny i oliwy, sól, pieprz. Kaszę kuskus płuczemy, dokładnie osączamy na sitku z wody, przekładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Solimy do smaku, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach kaszkę ponownie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie płuczemy dymkę, osuszamy i drobno siekamy wraz ze szczypiorkiem. Myjemy także paprykę, osuszamy, czyścimy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Myjemy ogórka, (nie obieramy go) kroimy go na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę takiej samej wielkości, jak paprykę. Umyte pomidorki kroimy na pół. Płuczemy miętę, starannie osuszamy i drobno siekamy. Obieramy czosnek, miażdżymy lub bardzo drobno siekamy. Łączymy w salaterce kaszkę i pozostałe składniki, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól. Mieszamy i podajemy.

Tagi wpisu: , .

Jak przyrządzić potrawy z ciecierzycy

Jak przyrządzić potrawy z ciecierzycy

Ciecierzyca jest bardzo zdrową rośliną, ale jeszcze stosunkowo mało popularną w naszym kraju. Stąd może nie wszystkie osoby wiedzą, jakiej obróbce wstępnej należy ją poddać. Ciecierzyca, jak i inne suche nasiona roślin strączkowych, wymaga moczenia. Do moczenia używa się zimnej wody, najlepiej jest namoczyć ciecierzycę wieczorem. Rankiem namoczoną ciecierzycę możemy już ugotować. Jedną z bardziej popularnych potraw z ciecierzycy jest pasta humus. Pastę tę na pewno znają osoby spędzające wakacyjny urlop w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym czy na Bliskim Wschodzie. Z ugotowanej ciecierzycy można robić nie tylko humus, ale także sałatki. Ciecierzycę je się nie tylko na zimno. Jednym z dań gorących są kotleciki z dodatkiem sezamu. Kotleciki te noszą nazwę falafel. Ciecierzyca może być wykorzystana na farsz do pierogów, można ją dodać do zupy z warzyw. Zawiera ona tak dużo wartościowego białka, że powinna na stałe trafić na nasze talerze. Wartościowo białko zawarte w ciecierzycy nie ustępuje temu w mięsie.

Tagi wpisu: , .

Zmienia się nasze podejście do samego gotowania

Zmienia się nasze podejście do samego gotowania

Zmienia się nasze podejście do samego gotowania, mianowicie potrafimy nie tylko przyrządzać smaczne i zdrowe posiłki powiązane z tradycyjną polską kuchnią, lecz coraz częściej wychodzimy poza ten swoisty pryzmat. Oczywiście jest to efektem tego, że dążymy do poznania smaków tego co jeszcze nie odkryte, jednocześnie delektowania się potrawami jakich nie znamy pod adekwatną do tego postacią. Niejednokrotnie mówi się o tym, iż wystarczy zmienić kilka składników, sposób przyrządzania potrawy, metodę jej przygotowania a nawet dodać zioła które wpłyną w dużym stopniu na jej walory smakowe, co jest jak najbardziej prawdą. Gotujemy w oparciu o sprawdzone przepisy choć nie oznacza to, że nie posiadamy własnych zwłaszcza w zakresie kulinarnym nie obawiamy się eksperymentować czasem oszczędzając na produktach niezbędnych do pieczenia czy smażenia. Nie ma w tym niczego dziwnego wręcz przeciwnie, tak postępuje bardzo wiele osób, choć jest to w wielu przypadkach efekt, że chcemy zmienić nasze dotychczasowe nawyki żywieniowe, także w zakresie kuchni typowo domowej.

Tagi wpisu: , .