Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebne są 2 jajka, szklanka mleka i 180 g krupczatki. Do farszu potrzebujemy 400 g mielonego mięsa wieprzowego, 4 łyżek czerwonej fasoli z puszki, puszki krojonych pomidorów, cebuli, 2 ząbków czosnku, niepełnej szklanki śmietany, pół pęczka szczypiorku, chilli, soli, pieprzu i oleju. Umyte jajka wbijamy do mleka, soli i roztrzepujemy, następnie ciągle mieszając dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy aż będzie pozbawione grudek, jego konsystencja będzie rzadsza niż na tradycyjne polskie naleśniki. Kiedy ciasto jest już gładkie wlewamy do niego łyżkę oleju i jeszcze raz mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Na drugiej rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mielone mięso, rozgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pomidory razem z zalewą, czerwoną fasolę, doprawiamy do smaku. Przykrywamy i dusimy pół godziny. Farsz nakładamy na naleśniki, składamy je w chusteczkę. Na talerzu  na każdym naleśniku robimy kleks ze śmietany, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>