Jaki farsz do naleśników

Jaki farsz do naleśników

Usmażone naleśniki możemy faszerować słodkimi lub wytrawnymi farszami. Wytrawny farsz możemy przygotować np. z pieczarek i cebuli. Wystarczy oczyścić pieczarki, pokroić je w plastry i wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą udusić na sklarowanym maśle. Uduszone pieczarki doprawiamy solą i pieprzem, po lekkim przestudzeniu farsz nakładamy na usmażone wcześniej naleśniki. Do przygotowania wytrawnego farszu można użyć także szynki i twardego żółtego sera. Ser trzeba zetrzeć na dużych oczkach tarki, szynkę pokroić w paski. Składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku, nakładamy na naleśniki. Zarówno naleśniki z pieczarkami, jak i szynką podajemy po podgrzaniu. Jako słodkie nadzienie do naleśników możemy wykorzystać lody. Do przygotowania tego wspaniałego deseru potrzebujemy tyle kulek lodów, ile mamy naleśników. Naleśniki należy złożyć w trójkąty, położyć na otrzymanych trójkątach po kulce lodów, polać dowolną polewą i podawać. Naleśniki możemy podać także polane mleczną czekoladą z dodatkiem śmietanki kremówki.

Tagi wpisu: , .

Czy warto gotować zgodnie z przepisem?

Czy warto gotować zgodnie z przepisem?

Czy warto gotować zgodnie z przepisem? Jak najbardziej choć nie zawsze oznacza to kurczowe trzymanie się niego, każda kucharz czy kucharka posiada swoje zdanie na ten temat, niejednokrotnie wykorzystując niektóre informację lecz dodając także swoje przysłowiowe pięć groszy. Oczywiście każdy z nas posiada inne walory smakowe, o ile zastosowanie podstawowych i najważniejszych składników jest czymś jak najbardziej trafnym, o tyle wszelakiej maści dodatki to kwestia indywidualna podlegająca swoistej dyskusji. Doprawienie pewnych potraw czy przyrządzenie je w oparciu o dodatkowy składnik czy produkt, nawet inna metoda czy sposób to nic nowego w aspekcie typowo kulinarnym. Niech nie zaskakuje nas również fakt, że tego typu podejście do przyrządzania poszczególnych potraw i dań piastuje bardzo wiele osób, to nic nowego jak posiadanie własnego zdania w zakresie typowo kulinarnym. Przepis jest czymś co przedstawia najważniejsze informację, lecz ważne jest także doświadczenie czy chociażby wyciąganie odpowiednich wniosków.

 

Tagi wpisu: , .

Dlaczego wolimy zjeść w domu niż na mieście?

Dlaczego wolimy zjeść w domu niż na mieście?

Dlaczego wolimy zjeść w domu niż na mieście a mianowicie sami przygotować sobie posiłek? Z bardzo prostego powodu, gdyż doskonale wiemy z czego zostanie on wykonany w naszej kuchni, a raczej jakie składniki odżywcze czy produkty zostaną w tym aspekcie wykorzystane. Można powiedzieć, że gotowanie stało się modne również w dużym stopniu ukierunkowuje nas do tego by odkrywać smak nowych potraw jakie przyrządziliśmy w sposób samodzielny. Oczywiście nauka gotowania jak i stawianie pierwszych kroków w tym aspekcie jest czymś, z czym zetknął się każdy z nas a co za tym idzie nie ma obaw iż nie sprosta się temu zadaniu. Przygotowanie najprostszych potraw zajmie nam niewiele czasu a mamy pewność, iż wiemy co jemy oraz na podstawie czego zostały one stworzone. Niestety branża kulinarna w naszym kraju nie gwarantuje jeszcze takiej jakości jak oczekujemy, na przeszkodzie stoją również ceny, dlatego wolimy przyrządzić obiad we własnym domu i robimy to w sposób bardzo dobry często nie zdając sobie sprawy, iż zrobiliśmy coś na prawdę bardzo smacznego.

Tagi wpisu: , .

Masz wyrafinowany gust jeżeli chodzi o samą kuchnie?

Masz wyrafinowany gust jeżeli chodzi o samą kuchnie?

Masz wyrafinowany lub wysublimowany gust jeżeli chodzi o samą kuchnie? Zatem doskonale rozumiesz jak zadbać o atrakcyjny smak poszczególnych potraw, niekiedy przygotowując je w oparciu o zupełnie inną rozpiskę, lecz nie odbiegając przy tym od swoistego tematu. Oczywiście jest wiele przepisów poszczególnych dań lub potraw, część z nich różni się od siebie w niewielkim co do tego stopniu. Nie zmienia to to jednak faktu, iż czasem takie szczegóły czy drobne modyfikacje wpływają w znaczącym stopniu na walory smakowe przykładów jest bardzo wiele a każdy z nas posiada jakieś kulinarne w tym aspekcie tajemnice. Nie jest żadną tajemnicą, iż niekiedy pracujemy nad jakimś dosyć długo tak aby jego smak a nawet zapach spełnił nasze swoiste i indywidualne w tym zakresie oczekiwania. Kuchnia jest dla nas miejscem gdzie lubimy się realizować a przede wszystkim osiągać zamierzony cel, jednym z nich jest przygotowanie dania z prawdziwego zdarzenia czyli takiego które w pierwszej kolejności będzie smakować nam wszystkim.

Tagi wpisu: , .

Z jakimi ziołami przygotowywać potrawy z kurczaka

Z jakimi ziołami przygotowywać potrawy z kurczaka

Ziołem idealnie pasującym do pieczonego kurczaka ( udek, skrzydełek lub całej tuszki) jest rozmaryn. Jego mocny smak znakomicie podkreśl smak kurczaka. Do potraw najlepiej jest dodawać świeży rozmaryn, ale do pieczenia można wykorzystać także mrożony. Korzystając z mrożonego należy dodać go mniej, po zamrożeniu jest bardziej intensywny w smaku. Gotowane potrawy z kurczaka świetnie smakują z koperkiem. Wyśmienicie smakują piersi kurczaka podane z delikatnym sosem koperkowym. Do duszonych i pieczonych potraw możemy dodać szałwię. Ze względu na jej gorzki smak należy dodawać ją w niewielkich ilościach. Do potraw  z mielonego mięsa kurczaka najlepiej pasuje natka z pietruszki. Zapiekanki w skład, których wchodzi mięso z kurczaka możemy doprawić bazylią. Można nią doprawić także sos do makaronu, którego jednym ze składników jest mięso z kurczaka. Zapiekanki z dodatkiem kurczaka można doprawiać nie tylko bazylią, ale również oregano. Pieczonego kurczaka możemy doprawić również czosnkiem i kminkiem.

Tagi wpisu: , .

Jakie wybrać ziemniaki

Jakie wybrać ziemniaki

W polskiej kuchni bardzo często na talerzach goszczą ziemniaki. Warto poznać, jakie ziemniaki dostępne są w sprzedaży, gdyż z każdego rodzaju ziemniaków przygotujemy inne potrawy. Na rynku występują ziemniaki typu B, AB, C i BC.. Te pierwsze należą do odmian przeznaczonych głównie na sałatki. Kupując ziemniaki z myślą o przygotowaniu sałatki pytajmy o odmianę Denar, Bard lub Lord. Ziemniaki typu B są ziemniakami uniwersalnymi. Oznacza to, że można je smażyć, piec lub dodawać do zupy. Mimo że są naprawdę uniwersalne to jednak nie nadają się do przygotowywania sałatek. Ugotowane nie zachowują swojego kształtu i rozpadają się na nieapetyczne kawałki. Wśród odmian tego typu znajdują się między innymi ziemniaki Irga i Irys. Do typu C należą ziemniaki mączyste, podobnie, jak i ziemniaki należące do typu BC. Są to ziemniaki idealne na kopytka, placki ziemniaczane lub puree. Nie ma problemu z utłuczeniem tych ziemniaków. Do tych ziemniaków należą odmiany: Augusta, Ślęza, Hinga, Sonda, Meduza, Ikar.

Tagi wpisu: , .