Co zrobić, aby zapiekanka była smaczna

Co zrobić, aby zapiekanka była smaczna

Przygotowując zapiekankę warto do niej dodać świeże zioła. Większość zapiekanek przygotowuje się z dodatkiem sosu i serów. Jeżeli chodzi o zioła, to do zapiekanek, których jednym ze składników są ziemniaki warto dodać tymianek lub rozmaryn. Zapiekanki mięsne można doprawiać kminkiem. Z kolei posiekana natka z pietruszki komponuje się z warzywnymi, mięsnymi i ziemniaczanymi zapiekankami. Zioła najlepiej jest dodawać świeże. Nie można ich jednak dodać zbyt dużo, świeże zioła są bardziej intensywne od suszonych, jeśli damy ich za dużo zamiast poprawić smak, osiągniemy odwrotny efekt. Do większości zapiekanek używa się sosu beszamelowego. To biały sos z masła, mąki i mleka. Gotowy sos beszamelowy przyprawia się solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Służy on do polania zapiekanki przed pieczeniem. Jest on koniecznym dodatkiem do włoskiej lasagne. Do zapiekanek niezbędny jest ser. Powinien to być śmietanowy i tłusty ser, taki ser doskonale się roztopi w trakcie zapiekania. Do zapiekanek nadaje się oscypek, cheddar.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>