Zadbaj o to aby twoje jedzenie nie było tylko smaczne ale również zdrowe

Zadbaj o to aby twoje jedzenie nie było tylko smaczne ale również zdrowe

Zadbaj o to aby twoje jedzenie nie było tylko smaczne ale również zdrowe, wbrew temu co się wydaje taka kuchnia ma coraz większą rzeszę zwolenników, nie jest również trudna w przygotowaniu czy piastowaniu. Oczywiście na początek trzeba będzie zmienić nawyki żywieniowe, jednak nie ma w tym nic dziwnego a co najważniejsze możemy być pewni iż szybko dostrzeżemy nowe walory smakowe których w zdrowych posiłkach nie brakuje. Dla niektórych rozstanie się z tłuszczami czy nieadekwatnymi wartościami odżywczymi pod postacią poszczególnych dań będzie czymś co nader szybko przyniesie pozytywny efekt, zwłaszcza jeżeli dotychczas odczuwaliśmy pewne dysfunkcje w tym aspekcie. Niech kulinaria nabierze zupełnie innego znaczenia a co najważniejsze odczujemy to na własnym organizmie a raczej jego funkcjonowaniu. Czas najwyższy nie tyle porzucić mięso lecz przygotowywać je tak by wyeliminować tłuszcze ewentualnie gotować zamiast smażyć no i nie bać się spożywać dużo więcej warzyw oraz typowo naturalnych składników i produktów spożywczych.

Tagi wpisu: , .

Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość naszych posiłków

Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość naszych posiłków

Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość naszych posiłków także w przypadku przygotowywanych dotychczas potraw, opieramy je niekiedy o bardziej zdrowe produkty czy składniki odżywcze. Oczywiście chodzi o to by jeść dużo bardziej zdrowo również w aspekcie wartości odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, doceniamy w ten sposób również walory smakowe. Pewnie, że dokonanie takiej zmiany nie jest niczym trudnym należy tylko porzucić dotychczasowe przyzwyczajenia na rzecz zupełnie nowych, stosować mniej tłuszczy czy opierać nasze menu o potrawy jakich spożycie jest nader wskazane. Niekiedy dostosować je w sposób indywidualny do naszych potrzeb, a co najważniejsze nie obawiać się swoistych zmian w tym aspekcie. Wiele osób uważa, że zmiana nawyków żywieniowych tym bardziej przyrządzania potraw w swojej kuchni z zastosowaniem innych metod czy przepisów, odbiło się nader korzystnie na ich zdrowiu, co zresztą nie jest żadną tajemnicą lecz czymś nader oczywistym i co do tego nie ma jakichkolwiek wątpliwości.

Tagi wpisu: , .

Gotowanie wcale nie jest trudne

Gotowanie wcale nie jest trudne

Gotowanie wcale nie jest trudne, zwłaszcza podstawowe posiłki a raczej ich przygotowanie to coś co każdy z nas powinien umieć a co najważniejsze nie mieć z tym żadnego problemu. Oczywiście na początku warto określić lub sprecyzować swoje preferencję kulinarne, a potem zabierać się dopiero za samodzielne ich przygotowywanie na podstawie wiedzy czy wskazówek jakie pozyskujemy na wiele sposobów. Raczej nie jest wskazane na tym etapie by robić to wedle własnego uznania, z czasem zapewne będzie to dużo łatwiejsze lecz na samym początku postępujemy wedle określonych wytycznych. Starajmy się dokładnie zapamiętać to czym precyzuje się dana kuchnia, jak przygotowuje się składniki i produkty spożywcze do dań jakie z nich zostaną wykonane oraz przyswajać ową wiedzę. Pewnie, iż gotowanie to lekcja życia jedna z tych którą każdy w adekwatnym do tego stopniu powinien posiadać i dysponować w tym przypadku odpowiednim doświadczeniem, umiejętnościami i radzić sobie w kuchni, choć wiele osób ma zupełnie inne zdanie na ten temat.

Tagi wpisu: , .

Kuchnia jest miejscem, w jakim odnajdzie się każdy z nas

Kuchnia jest miejscem, w jakim odnajdzie się każdy z nas

Kuchnia jest miejscem w jakim odnajdzie się każdy z nas, choć akurat zanim zabierzemy się do gotowania pamiętajmy o tak ważnym zagadnieniu jak odpowiednia organizacja, a co najważniejsze posiadanie w tym aspekcie odpowiednich składników czy produktów spożywczych. Dopiero potem znajdujemy adekwatny dla nas przepis i co za tym idzie stawiamy pierwsze kroki postępując zgodnie z nim, z czasem będzie to dużo łatwiejsze. Oczywiście nie liczmy również na to, że od razu nam się wszystko uda wręcz przeciwnie, niekiedy przygotowanie posiłków czy jakichkolwiek potraw wymaga wyciągnięcia konsekwencji i wniosków po tym jak się nam one nie udały. Dlatego doświadczenie jest czymś, co z czasem okaże się nader przydatne a my na pewno będziemy usatysfakcjonowani faktem, iż tym razem przygotowaliśmy smaczną i pożywną potrawę jaka przypadła do gustu wszystkim, zwłaszcza naszej osobie. Nie ma co do tego jakichkolwiek wątpliwości, iż w kuchni odnajdują się zarówno kobiety jak i mężczyźni, w obu przypadkach nie ma to nic do znaczenia kto w niej dzierży pierwszoplanową rolę.

Tagi wpisu: , .

Gotuj smacznie i zdrowo

Gotuj smacznie i zdrowo

Mało kiedy zastanawiamy się nad tym, czy przygotowane przez nas posiłki są nie tylko smaczne ale przede wszystkim zdrowe, wręcz przeciwnie cały czas mijamy się z tym podstawowym i najważniejszym założeniem. Niestety tradycyjna polska kuchnia oparta jest wręcz o zastosowanie naturalnych tłuszczy, nie zawsze łatwo przyswajalnych przez nasz organizm co chyba akurat dla nikogo nie stanowi zaskoczenia, czas najwyższy zatem to zmienić. Oczywiście na początku warto poznać wartości odżywcze poszczególnych składników, niektóre potrawy zwłaszcza mięsne nauczyć się gotować a nie koniecznie piec. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie stracimy walorów smakowych, a co najważniejsze nie stracą takie posiłki również wartości typowo odżywczych, co jest także bardzo ważnym aspektem w temacie ich przygotowania. Wyeliminowanie niezdrowych tłuszczy nie oznacza iż pozbywamy się ich w całości, lecz przede wszystkim ograniczamy w adekwatnym do tego stopniu. Wiele ciekawych inspiracji w tym zakresie można czerpać zwłaszcza z kuchni śródziemnomorskiej.

Tagi wpisu: , .

Co zrobić, aby zapiekanka była smaczna

Co zrobić, aby zapiekanka była smaczna

Przygotowując zapiekankę warto do niej dodać świeże zioła. Większość zapiekanek przygotowuje się z dodatkiem sosu i serów. Jeżeli chodzi o zioła, to do zapiekanek, których jednym ze składników są ziemniaki warto dodać tymianek lub rozmaryn. Zapiekanki mięsne można doprawiać kminkiem. Z kolei posiekana natka z pietruszki komponuje się z warzywnymi, mięsnymi i ziemniaczanymi zapiekankami. Zioła najlepiej jest dodawać świeże. Nie można ich jednak dodać zbyt dużo, świeże zioła są bardziej intensywne od suszonych, jeśli damy ich za dużo zamiast poprawić smak, osiągniemy odwrotny efekt. Do większości zapiekanek używa się sosu beszamelowego. To biały sos z masła, mąki i mleka. Gotowy sos beszamelowy przyprawia się solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Służy on do polania zapiekanki przed pieczeniem. Jest on koniecznym dodatkiem do włoskiej lasagne. Do zapiekanek niezbędny jest ser. Powinien to być śmietanowy i tłusty ser, taki ser doskonale się roztopi w trakcie zapiekania. Do zapiekanek nadaje się oscypek, cheddar.

Tagi wpisu: , .