O odmianach czereśni

O odmianach czereśni

Wszyscy lubimy chyba te owoce. Większość z nas jada je surowe, istnieje jednak tak wiele ich odmian, że możemy z nich przygotować także domowe wino, usmażyć dżem lub upiec ciasto  pochodzące z kuchni francuskiej o nazwie clafoutis. Jeżeli chcemy zrobić czereśniową nalewkę lub domowe wino czereśniowe powinniśmy pytać o odmianę Burlat. Owoce tej odmiany są duże, ich skórka jest lśniąca, ma ciemnoczerwony kolor, miąższ jest twardy i soczysty. Z tych czereśni można usmażyć także dżem. Doskonałe ciasto upieczemy z dodatkiem czereśni odmiany Regina. Miąższ ich jest bardzo soczysty i słodki. Można z nich także usmażyć konfitury i dżem. Do wyrobu wina, na kompoty oraz do jedzenia na surowo wybierzmy odmianę Poznańska. Jej owoce są żółte z czerwoną plamką. Do jedzenia na surowo najlepsze są 2 odmiany: Van i Kordia. Owoce pierwszej odmiany są duże i jędrne, mają skórkę w ciemnoczerwonym kolorze i twardy miąższ. Czereśnie Kordia są koloru karminowo-czerwonego, zaś miąższ w kolorze jasnoczerwonym.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>