Twoją pasją jest gotowanie?

Twoją pasją jest gotowanie?

Twoją pasją jest gotowanie? Wiedz zatem, iż takich osób jak ty jest dużo więcej a co najważniejsze w tym zakresie realizuje się niemal każdy z nas, kto zajmuje się przygotowywaniem nawet tych domowych posiłków. Oczywiście w dzisiejszych czasach traktujemy to jak nie lada przyjemność, a co najważniejsze jest to dla nas coś nader codziennego z czym spotykamy się każdego dnia, lecz mamy swoje także przyzwyczajenia. Przede wszystkim każdy człowiek preferuje lub posiada swój własny gust, tym bardziej kulinarny a co za tym idzie często przygotowywane posiłki o tej samej recepturze czy składzie mogą smakować zupełnie inaczej, zastanawiasz się z czego wynika ten fakt? Z dodatków ewentualnie przypraw niekiedy ziół, jakie podkreślają aromat takich potraw, dla kogoś kto gotowanie traktuje jak pasję, takie eksperymenty i wzbogacanie pewnych dań oraz potraw jest czymś nader oczywistym. Dlatego warto podzielić się swoją wiedzą a co najważniejsze umiejętnie dostrzegać także inne koncepcje, jakie w tym przypadku można pozyskać i wykorzystać, niekiedy rozumie się przez to zmodyfikowanie danego przepisu.

Tagi wpisu: , .

Jakie potrawy cieszą się największym zainteresowaniem?

Jakie potrawy cieszą się największym zainteresowaniem?

Jakie polskie potrawy cieszą się największym uznaniem i zainteresowaniem? Trzeba przyznać, iż nasza tradycyjna kuchnia jest oparta przede wszystkim o warzywa a tym bardziej o drób, co za tym idzie właśnie owe składniki stosujemy najczęściej do przygotowania naszych potraw. Oczywiście wynika to przede wszystkim z ich dostępności a niekiedy również atrakcyjnej cenie, nie oznacza to również iż zjeść tanio to nie zawsze smacznie czy niezdrowo wręcz przeciwnie. Lubimy przede wszystkim tradycyjne zupy jak pomidorowa, kapuśniak czy też barszcz czerwony ewentualnie rosół, z mięs nie wychodzimy poza pewien schemat działania. Mało kiedy delektujemy się dziczyzną czy jagnięciną, choć w obu przypadkach  mówimy o bardzo smacznym mięsie, posiadającym bardzo wiele białka jak i innych wartości odżywczych. Można powiedzieć, iż interesują nas przede wszystkim polskie, choć przyrządzamy je w zupełnie inny do siebie sposób mianowicie każdy dodaje coś swojego, co mu poprawia walory smakowe, nie ma w tym niczego zaskakującego to oczywiste zachowanie w aspekcie przygotowywania potraw.

Tagi wpisu: , .

Deser z brzoskwiniami i gorzką czekoladą

Deser z brzoskwiniami i gorzką czekoladą

Do przygotowania deseru potrzebujemy 6 świeżych brzoskwiń, po 200 ml śmietanki kremówki i mleka o zawartości tłuszczu 3,2 % oraz dodatkowo 2 łyżki, 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek zwykłego cukru, po 2 łyżeczki cukru waniliowego i żelatyny, soku wyciśniętego z połówki cytryny. Myjemy, osuszamy brzoskwinie, 4 z nich obieramy, usuwamy z nich pestki i kroimy na kawałki. Miksujemy je z dodatkiem soku z cytryny, cukru pudru i 2 łyżek mleka. Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy aby napęczniała. Do małego garnka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę mieszamy, żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu łączymy z brzoskwiniami, mieszamy. Pozostawione brzoskwinie kroimy na 8 części, nakładamy do pucharków. Zalewamy musem brzoskwiniowym i wstawiamy do lodówki. Deser podajemy posypany wiórkami z gorzkiej czekolady.

Tagi wpisu: , .

Wystarczą jedynie chęci by nauczyć się gotować

Wystarczą jedynie chęci by nauczyć się gotować

Nie masz żadnych umiejętności kulinarnych lecz generujesz w tym zakresie odpowiednie chęci? Pragniesz nie tylko nauczyć się gotować lecz również poszerzać systematycznie swoje horyzonty, poznawać kuchnię orientalną, śródziemnomorską a co za tym idzie także polską oraz azjatycką? Zatem wiedz, iż najważniejsze w gotowaniu to nie tylko chęci ale również cierpliwość, poświęcenie na przygotowanie posiłków odpowiednio dużo czasu, skupienie się na tym co najważniejszym czyli  dopracowaniu ich w pełnym tego słowa znaczeniu. Oczywiście pierwszą lekcję gotowania może nam dać ktoś z rodziny, kto przedstawi najważniejsze informację na ten temat, nie przeceniajmy jednak naszych indywidualnych umiejętności gdyż może nas to zniechęcić do dalszego działania. Przygotowanie posiłku czy gotowanie ewentualnie pieczenie lub smażenie, to zawsze rozległy proces a raczej przedsięwzięcie w którym wykorzystujemy naszą wiedzę i doświadczenie, niekiedy sprawdzony oraz gotowy co do tego przepis. Jeżeli ktoś chce się nauczyć gotować, to zapewne taką wiedzę zdobędzie a z czasem zacznie przy tym samodzielnie poszerzać swoje umiejętności.

Tagi wpisu: , .

O odmianach czereśni

O odmianach czereśni

Wszyscy lubimy chyba te owoce. Większość z nas jada je surowe, istnieje jednak tak wiele ich odmian, że możemy z nich przygotować także domowe wino, usmażyć dżem lub upiec ciasto  pochodzące z kuchni francuskiej o nazwie clafoutis. Jeżeli chcemy zrobić czereśniową nalewkę lub domowe wino czereśniowe powinniśmy pytać o odmianę Burlat. Owoce tej odmiany są duże, ich skórka jest lśniąca, ma ciemnoczerwony kolor, miąższ jest twardy i soczysty. Z tych czereśni można usmażyć także dżem. Doskonałe ciasto upieczemy z dodatkiem czereśni odmiany Regina. Miąższ ich jest bardzo soczysty i słodki. Można z nich także usmażyć konfitury i dżem. Do wyrobu wina, na kompoty oraz do jedzenia na surowo wybierzmy odmianę Poznańska. Jej owoce są żółte z czerwoną plamką. Do jedzenia na surowo najlepsze są 2 odmiany: Van i Kordia. Owoce pierwszej odmiany są duże i jędrne, mają skórkę w ciemnoczerwonym kolorze i twardy miąższ. Czereśnie Kordia są koloru karminowo-czerwonego, zaś miąższ w kolorze jasnoczerwonym.

Tagi wpisu: , .

Jedzenie powinno być bogate w wartości odżywcze

Jedzenie powinno być bogate w wartości odżywcze

Jedzenie i przygotowywane przez nas posiłki, zawsze powinny być bogate w wartości odżywcze a co najważniejsze nie zawierać składników, które są trudne przyswajane przez sam organizm. Oczywiście nie jest to trudne zadanie nawet w aspekcie codziennego gotowania oraz serwowania ich w naszym codziennym życiu, czyli najczęściej w domu a co za tym idzie warto dowiedzieć się więcej na ten temat. Nie wszyscy wiedzą, iż gotowanie na parze jest dużo ciekawszą koncepcją od smażenia na tłuszczu, takich przykładów jest bardzo wiele a przy tym potrawy nie tracą swoich wartości odżywczych, tym bardziej swojego smaku. Zdrowe i wartościowe odżywianie, jest czymś co bezpośrednio dotyczy każdego z nas, zjeść mniej a częściej to jedna z podstawowych zasad o których niestety w aspekcie jedzenia do syta dosyć szybko zapominamy. Niech przygotowane przez nas posiłki będą w dużym stopniu oparte o produkty zbożowe, warzywa, chude mięso czy też owoce, co nie jest aż tak trudnym jak nam się zadaje a zatem czas dokonać zmian w naszej kuchni, które odbiją się również na walorach smakowych.

Tagi wpisu: , .